20140919

LIFESTYLE | BULLET JOURNAL


Al jaren loop ik te hannesen met meerdere notitieboekjes, to do boekjes en agenda's. Ik begon het nogal onhandig te vinden om meerdere boekjes te hebben waar ik alles in op schreef. Van de helft wist ik al niet meer waar ik het had opgeschreven. Het hele nut van het opschrijven van taken en afspraken om ze niet te vergeten was compleet weg.


WAT IS EEN BULLET JOURNAL?


Maanden geleden kwam ik opeens op de blog van Lisanne een artikel tegen over de Bullet Journal. Bullet Journal is een soort alles in één systeem om je notities, taken en afspraken op één plek bij te houden. Lisanne postte de link naar Bulletjournal.com waar het hele systeem wordt uitgelegd. Toen ik alles gelezen en gezien had over Bullet Journaling was ik om. Inmiddels gebruik ik de Bullet Journal al ruim 4 maanden! Hoog tijd om jullie te vertellen over mijn ervaring met het systeem.

 


BULLET JOURNAL, DE OFFLINE AGENDA

Veel mensen houden tegenwoordig een online agenda bij, maar daar weet ik van dat het niet voor mij werkt. Ik moet mijn agenda op ieder gewenst moment open kunnen slaan en erin kunnen schrijven wat, waar en wanneer ik dat wil. Bullet Journal is een analoog systeem, lekker ouderwets met pen en papier. In de video wordt min of meer aangeraden om een large Squared Notebook van Moleskine te gebruiken, dat gebruik ik nu ook. Dit heeft voornamelijk te maken met de kalender die je bijhoudt in jouw journal, maar je kunt in principe natuurlijk gebruiken wat je wilt. Ik raad je in ieder geval aan een notitieboekje met elastiek te gebruiken, daarmee houdt ik mijn pen bij mijn journal.

Het systeem wat gebruikt wordt voor de Bullet Journal heet Rappid Logging. Je kunt snel zien wat de dagelijkse belangrijke bezigheden zijn.Volgens de website helpt de Bullet Journal om effectiever te werken.


HOE ZET JE EEN BULLET JOURNAL OP?

Belangrijk voor het overzicht is dat je de journal begint met een inhoudspagina. Hierin vindt je alles terug wat je hebt opgeschreven. Na de inhoudspagina begin je met de kalender pagina van de maand waarin je zit. Je schrijft het aantal dagen van de maand onder elkaar met daar achter op welke dag alles valt. Dit is de kalender waarop je bijvoorbeeld verjaardagen, vakantie- en vrije dagen bijvoorbeeld bijhoudt. De pagina ernaast is voor de grote maandelijkse taken zoals rekeningen betalen of belangrijke deadlines.


Vervolgens ga je verder aan het dagelijks overzicht. Spreekt redelijk voor zich. Hier houd je dagelijks jouw taken, notities en evenementen bij en ik heb bijvoorbeeld mijn werktijden toegevoegd. Hier komen de bullets van pas waar de naam natuurlijk vandaan komt. Een vierkant hokje is een taak, een rondje een evenement en een puntje een notitie. Als je een taak moet verzetten zet je er een pijl voor. Hoeft de taak niet meer uitgevoerd te worden dan kun je de taak doorhalen. Heb je een taak gedaan? Vink het af. Om het voor mezelf duidelijk te maken gebruik ik voor het afvinken een kleurtje. Vrolijk en ik zie snel wat ik wel en niet heb gedaan.

Ik leg het nu heel snel en simpel uit, maar ik heb toch echt even een paar keer het filmpje gekeken om het goed in mijn hoofd te krijgen. Achterin de journal heb ik voor mezelf een kleine legenda gemaakt met alle soorten bullets en hun betekenis. Altijd handig als je het even niet meer weet.

     

De agenda en to do lijst functie van de Bullet Journal hebben we nu gehad, maar nu nog het notitieboek gedeelte. Opzich kun je random notities bij je dagelijkse takenlijstjes toevoegen, maar soms moet je bijvoorbeeld een boodschappenlijstje, wishlist of inpaklijst maken. Dit doe je op de eerste blanco pagina die je tegenkomt. De pagina geef je een titel die je vermeld in de index pagina zodat alles terug te vinden is en dan ga je lekker aan de gang met je lijstje of je pagina met notities!


MIJN MENING OVER DE BULLET JOURNAL?

Waarin ik eerst super gestrest was door al die verschillende boekje die ik gebruikte ben ik nu bijna de rust zelve. Ik weet dat ik met mijn journal alles bij de hand heb. Ik kan makkelijk alles terugvinden, ik heb goed overzicht van al mijn taken en evenementen. Volgens mij kan ik nu echt niet meer zonder! Het is eigenlijk één van de simpelste manieren om alle dagelijkse dingen bij te houden, maar het is tegelijkertijd super efficiënt!

Natuurlijk gebruik ik hier en daar nog wel een notitieboekje, maar dat is meer voor naar school of op vakantie. Al mijn lijstjes houd ik nu bij in mijn journal. Het is zo fijn nu alles op één plek te hebben. Gek genoeg voel ik mij nu veel georganiseerder dan voordat ik de Bullet Journal gebruikte. Het geeft mij een hoop rust in mijn hoofd.

Ik hoop dat ik alles duidelijk uit heb kunnen leggen voor jullie. Bezoek zeker de website bulletjournal.com als je zelf ook ermee aan de slag wilt. Alles wat op de website wordt genoemd is maar een guide line. Pas gedurende het gebruik aan wat voor jou goed werkt.
Ik raad het iedereen aan om de Bullet Journal op z'n minst een keer te proberen.

Houden jullie alles online bij of houden jullie er net als ik van om gewoon lekker te kliederen met pen en papier? Denken jullie dat de Bullet Journal iets voor jullie is? Ik lees het graag bij de comments!

Liefs,
Deborah

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het toch fijner om meerdere boekjes te hebben, want als ik één boekje kwijtraak dan is het niet zo'n ramp.

  Sowieso gebruik ik mijn agenda voor afspraken, memoblaadjes voor dagelijkse/wekelijkse to-do list en een apart notitieboek voor blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik nu bijna 2 maanden een bullet journal en ik kan niet meer zonder. Ik heb nog een oud to do boekje met taken die niet gedaan zijn, maar die lijst wordt langzaam maar zeker toegevoegd aan mijn bullet journal. Ik heb ook online lijstjes (zoals remember the milk) en online agenda's gebruikt, maar uiteindelijk had ik overal wat staan en raakte ik toch het overzicht weer kwijt. Met mijn bullet journal heb ik alles altijd bij de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het Moleskine boekje al thuis in de kast liggen, maar ben er uiteindelijk nooit mee gestart. Toch maar eens doen want het lijkt me super handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ik heb ook ongeveer zo'n soort systeem bedacht! Daarnaast heb ik nog wel een losse agenda, maar die schrijf ik weer over in m'n notitieboek. Een beetje omslachtig, maar werkt voor mij wel prima :)

  BeantwoordenVerwijderen