20141124

DECLUTTEREN | STASH OPMAKEN


Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik jullie vertelde over het declutter proces waar ik nu middenin zit! Het woord declutteren zegt mensen vaak niet zoveel, maar ik gebruik het liever dan minimaliseren, want dat is niet echt waar ik mee bezig ben. Mijn doel is niet om een minimalist te worden, maar ik wil gewoon een leven met wat minder spullen die ik niet gebruik en die ruimte in nemen.

Ik zie steeds meer mensen om mij heen die met declutteren bezig zijn, maar vooral ook veel mensen die er interesse in hebben. Speciaal voor jullie deel ik mijn proces en tips!STASH DECLUTTEREN
Ik denk dat dit misschien nog wel de makkelijkste stap is tijdens het declutteren en dat is je stash opmaken. Volgens mij herkent de gemiddelde beauty liefhebber zich hier wel in... Kasten en lades vol met make-up, flessen en potten vol met heerlijke producten voor lichaam en haar en ondertussen blijf je inkopen wanneer er een goede aanbieding is.

Bij mij hebben veel beautyproducten zich in de afgelopen jaren verzameld in mijn kasten en lades. Maar als je ruimte wilt maken dan zal je stash er ook aan moeten geloven. Nu betekent dit natuurlijk niet dat je al die producten maar weg moet gooien. Ga het opmaken! Ban jezelf van het kopen van nieuwe producten (behalve als iets echt op is wat je 'nodig' hebt) en begin met het gebruiken van je producten.

Ik had een hele hoop producten in mijn kast staan die ik nooit gebruikte of producten waarvan ik heel veel had staan. Bussen deodorant, flessen vol met douchegel en een doos vol zeepjes van Lush waarvan ik het 'zonde' vond om ze te gebruiken. Inmiddels ben ik goed op weg om mijn stash op te maken en misschien nog belangrijker... Ik koop vrij weinig nieuwe producten die ik kan toevoegen aan mijn stash. 

VOEDSEL VOORRAAD DECLUTTEREN

Je kunt, als je niet zo'n grote beauty voorraad hebt, dit ook toevoegen op de voorraad kast in je keuken. Wanneer er goede acties zijn ben je al snel geneigd om de keukenkasten vol te gooien met eten. Vervolgens blijf je iedere week nieuwe boodschappen doen en blijven de oude producten in de kast staan. Maak die oude producten ook eens op! Hier zit namelijk een houdbaarheidsdatum op en niets is meer zonde dan producten die over de datum gaan.

OPMAKEN IS OOK DECLUTTEREN

Ja, opmaken is wat mij betreft ook declutteren en naar mijn mening ook de makkelijkste manier. Je gooit niets weg, maar je maakt het simpelweg gewoon op. Nogmaals, het is belangrijk om je voorraad niet weer net zo snel bij te vullen als dat je hem hebt laten slinken! Als je het eng vind om aan declutteren/minimaliseren te beginnen raad je aan om het op deze manier te proberen. Je maakt toch ruimte en het gaat niet te snel.

Hier op mijn blog deel ik trouwens regelmatig mijn opgemaakte producten met jullie. Check daarvoor mijn Empties blogposts.

Ik hoor graag verhalen van de mensen die ook aan het declutteren zijn! Laat die zeker hieronder achter. En als je vragen hebt, btw ik ben alles behalve een expert, dan mag je die natuurlijk ook achterlaten. 

Liefs,
Deborah

10 opmerkingen:

 1. Ik moet dat ook eens dringend gaan doen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De reden waarom ik ook ben gaan declutteren, is dat make-up niet eeuwig houdbaar is. Ik vind het zo zonde als ik zo'n dure oogschaduwpalette heb gekocht en dat die na een paar jaar niet meer goed is.

  In het verleden heb ik veel miskopen gedaan qua lipsticks: om deze kleuren toch draagbaar te maken, combineer ik ze met een lippotlood of lipgloss. Ook breng ik de kleuren lichtjes deppend aan, zodat ze met toch staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poeders zijn nog redelijk lang goed houdbaar, maar vloeibare producten kun je gewoon niet lang gebruiken. Zonde als het dan weggegooid moet worden.

   Goede tip trouwens van je lipstick miskopen!

   Verwijderen
 3. Ik declutter niet echt maar probeer wel zoveel mogelijk producten op te maken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op deze manier declutter ik ook een beetje :) Ik heb veel dingen in voorraad, en wil ze zo ver mogelijk opmaken totdat ik ze weer koop. Ik geloof dat ik al bijna 2 jaar geen wasmiddel meer heb hoeven kopen, en volgens mij hoeft dat de komende 6-8 maanden ook niet meer... Ik had dus echt belachelijk veel op voorraad... En inderdaad ook de voorraadkast in de keuken wordt momenteel weer leeggegeten. Je bent goed bezig Deborah, ik ben ook benieuwd naar je volgende opgemaakt-blogje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel!
   Wat een voorraad wasmiddel had je zeg! Wel fijn zeker om het langzaam op te zien gaan?

   Verwijderen
 5. Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben zelf ook al een tijdje bezig met opmaken. Mijn updates heb je vast ook wel eens op Facebook gezien ;) maar heb ook een grote actie opgezet in samenwerking met de voedselbank. Iedereen kan producten inzenden die hij of zij niet meer gebruikt en die worden geschonken aan mensen die nagenoeg niks hebben. Wellicht ook leuk voor jou nog om aan mee te doen? Als je het leuk lijkt of je wil het delen; stuur gerust ff een mail info@vintageandbeauty.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk initiatief zeg! Had je daar nou ook wat over geschreven op je blog? Voor nu probeer ik veel weg te geven aan familie, vrienden en ook veel te verkopen. Maar de voedselbank is zeker een goed alternatief natuurlijk.

   Verwijderen
 6. Ik probeer al een tijdje lekker veel producten op te maken, want mijn kast puilt bijna uit. Als ik nu iets nieuws wil kopen vraag ik mezelf (bijna altijd) af: heb ik het nodig? Vaak ik het antwoord nee, dus leg ik het snel terug. Dit gaat al een tijdje best goed moet ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met spullen kopen ben ik ook wel steeds bewuster bezig, nog niet zo goed als ik zou willen, maar het is al een verbetering!

   Verwijderen