20150717

LIJSTJES | OCHTENDMENS WORDEN


Je hebt nu eenmaal twee soorten mensen: ochtend- en avondmensen. Ik ben zelf een geboren avondmens. Pas in de avond heb ik het gevoel dat ik ga leven en dan heb je na de verplichtingen van de dag, de tijd om leuke dingen te gaan doen. Toch ben ik sinds ik mijn 20ste langzaam een ochtendmens aan het worden. Met mijn werk op het station kon ik niet anders dan een ochtendmens worden! Als ik de winkel moet openen sta ik immers al om half vijf/kwart voor vijf naast mijn bed en om half zeven moet je vrolijk de klanten begroeten. Op vrije dagen had ik wel heel erg veel moeite om vroeg mijn bedje te verlaten. Pas toen ik fulltime stage ging lopen en begon met afstuderen en iedere dag om zes uur opstond, begon ik aan het ochtendritme te wennen. Tijdens deze periode kwam ik er achter hoeveel je eigenlijk in de ochtend kunt doen! Het is zo zonde om een groot deel van de dag aan je voorbij te laten gaan.

Inmiddels ben ik mezelf aan het trainen om een ochtendmens te worden. Dat is namelijk echt niet zomaar gebeurt! Het zit namelijk heel erg in je systeem om op bepaalde tijden op te staan en naar bed te gaan. Misschien willen jullie ook wel een ochtendmens worden en ik wil jullie helpen met een aantal tips.- Begin met "trainen" in de lente en zomer. Wanneer het steeds eerder licht wordt in de ochtend, is het ook veel makkelijker om vroeg uit bed te komen. Het is namelijk voor onze biologische klok logisch om op te staan wanneer het buiten licht is.

- Als je zeer verduisterende gordijnen hebt, laat deze dan een beetje open staan zodat er 's ochtends licht de slaapkamer binnenkomt. Zelfs als je geen verduisterende gordijnen hebt is dit fijn. Ik laat op de plek waar het raam open kan de gordijnen een stuk open staan in de zomer. Op deze manier komt er in de ochtend veel natuurlijk licht binnen en komt er ook makkelijker frisse lucht de slaapkamer binnen.Voor mij is het makkelijker om mijn bed uit te komen als er veel daglicht de slaapkamer binnen komt.

- In mijn geval (en dat kan echt per persoon heel erg verschillen) zet ik veel wekkers kort achter elkaar. Ik val namelijk snel weer in slaap en ik slaap dan ook heel diep. Door veel wekkers te zetten forceer ik mezelf om uit bed te gaan. Voornamelijk omdat ik mij dan aan de wekker ga ergeren, maar ook omdat ik dan toch al wakker ben geworden.

- Start met het trainen op vrije dagen of dagen waarop je pas heel laat ergens hoeft te zijn. Je zult merken dat je in het begin nog heel veel moeite zult hebben om op te staan, maar hoe vaker je dit op je vrije dagen doet, hoe meer jouw lichaam eraan gaat wennen.

- Zet niet gelijk om zes uur 's ochtends je wekker als je er nog niet aan gewend bent om vroeg op te staan. Dit moet je echt opbouwen. Probeer bijvoorbeeld per week de wekker een half uur vroeger te zetten.

- Om jezelf te motiveren mag je jezelf best belonen voor het feit dat je vroeg je bed uit bent gekomen. Lees je favoriete blog, kijk een vlog op Youtube of maak een lekker ontbijt voor jezelf klaar. Als je heel vroeg opstaat, heb je tijd om in de ochtend eerst wat leuks voor jezelf te doen. En zelfs daarna heb je nog genoeg tijd om vroeg aan de slag te gaan met jouw To Do List!

- Het betekent natuurlijk niet wanneer je een ochtendmens bent, dat je nooit meer uit mag slapen! Uitslapen mag zeker, maar je zult merken dat je misschien al minder lang uitslaapt dan dat je voorheen deed. In plaats van opstaan om twaalf uur, wordt je misschien nu om negen uur wakker. Dat is nog steeds niet heel laat, maar als je iedere dag om zes uur uit bed komt, slaap je toch zomaar drie uur extra op een dag. Test jezelf door de wekker later dan normaal te zetten. Misschien wordt je al eerder uit jezelf wakker. Zo niet, nou dan heb je echt een dagje uitgeslapen.

Ik merk dat ik het zoveel fijner vind om vroeg mijn bed uit te stappen. Ik kan veel meer doen op een dag en gek genoeg heb ik meer energie dan wanneer ik 's ochtend urenlang op bed heb gelegen. Een ochtendmens worden, hoeft trouwens niet te betekenen dat je niet chagrijnig mag zijn in de ochtend. Immers iedereen heeft even wat opstart tijd nodig!

Hopelijk helpen mijn tips om jullie een ochtendmens te maken. Misschien hebben andere echte ochtendmensen nog een aantal tips? Ik zou het super leuk vinden als jullie die in de comments willen delen. Succes met vroeg opstaan!

Liefs,
Deborah

6 opmerkingen:

 1. Maar wat ik me dan vooral afvraag bij dit soort dingen... ga je dan ook vroeger naar bed, of slaap je gewoon minder?
  Goede tips verder, ik heb er niet echt iets aan toe te voegen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk slaap ik gewoon minder, maar gek genoeg voel ik mij daar wel oké bij! Sowieso kan ik redelijk goed zonder veel slaap. Maar slaap toch zo'n 6 uur per nacht.

   Verwijderen
 2. Wat een leuke tips! Sinds ik moeder ben, ben ik bijna automatisch een ochtend mens geworden haha je hebt niet echt keus. En ik moet zeggen dit went best wel snel. Doe nu eigenlijk alle klusjes in de ochtend, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips, ik ben echt geeeeeen ochtendmens... maar je hebt zoveel meer aan je dag, wat eigenlijk heel erg fijn is, dus ik probeer ook op mijn vrije dagen steeds vaker wat eerder op te staan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad zo fijn aan vroeg opstaan, dat je zoveel aan je dag hebt!

   Verwijderen
 4. Leuke tips! Ik ben dit inderdaad ook een beetje aan het doen. Ben ook echt een avondmens, maar ik merk dat ik juist 's ochtends heel productief ben, dus het is zonde om dan in bed te liggen! Ik las laatst ergens de tip om elke dag je wekker één minuut eerder te zetten, zo ben je er binnen no time een uurtje eerder dan normaal uit, dus dat ben ik nu aan het proberen! Daglicht naar binnen laten/wake up light gebruiken helpt inderdaad ook wel bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen