20160416

REVIEW | MARIE KONDO OPGERUIMD!
Bij het voorjaar hoort een grote voorjaarsschoonmaak! Aangezien ik al een tijdje bezig ben met declutteren heb ik hier al minder behoefte aan, maar ik kan me zomaar voorstellen dat er mensen zijn die misschien een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Of misschien heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo is al jarenlang succesvol met haar KonMari-methode en heeft deze methode op papier gezet. Het boek The life-changing magic of tidying up (of zoals het in het Nederlands heet, Opgeruimd!) helpt om je huis en je leven stap voor stap op orde te krijgen. Ik was uitermate geïnteresseerd en heb het boek gelezen! Dit is wat ik ervan vond...


Ondanks dat ik niet veel spullen meer heb om op te ruimen of weg te doen, was ik toch wel heel erg benieuwd wat de KonMari-methode precies inhield. Ik begon met lezen en pagina na pagina bleef ik interessant vinden! Begin wel echt met het voorwoord in dit boek (dat doe ik namelijk echt niet met ieder boek..), want dit biedt wel een goede introductie voor de methode.

MARIE KONDO GAAT RADICAAL TE WERK

Marie gaat grondig te werk met opruimen. "Begin met wegdoen. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal, in één keer.", veel grondiger dan dat kan bijna niet toch? Deze radicale aanpak heeft Marie niet bepaald windeieren gelegd en hierdoor staat zij al jaren aan de top met haar bedrijf. Volgens Kondo heeft elke dag een beetje opruimen en wat onnodige spullen wegdoen weinig effect op je leven. Kondo's aanpak heeft als doel om echt schoon schip te maken.


WAT IS DE KONMARI-METHODE?

Goed, nu weten we dat zo radicaal te werk gaat, maar hoe werkt die KonMari-methode nu echt? De manier om met de KonMari-methode aan de slag te gaan is om per categorie op te ruimen in plaats van per locatie. Je kent het vast wel, je denkt dat je vandaag met de woonkamer begint en vervolgens de keuken. Zodra je eindelijk klaar bent met de keuken is de woonkamer weer een rommel en begin je weer van vooraf aan. Volgens Marie is de oorzaak van het probleem dat wij vaak dezelfde soort spullen op meerdere plekken in ons huis hebben liggen. Om te vermijden dat je telkens dezelfde dingen op een andere plek opruimt, raadt Marie aan om alles per categorie op te ruimen. Het is belangrijk om één categorie per keer aan te pakken, verzamel alles in je huis van dezelfde categorie en het opruimen zal een stuk sneller gaan.

KONMARI-METHODE; DOES IT SPARK JOY?!

Volgens de KonMari-methode zijn er een aantal categorieën die je in een door Marie bepaalde volgorde op moet ruimen. Begin met kleding (die je ook nog in subcategorieën kunt verdelen), daarna boeken (en wat mij betreft passen dvd's en cd's hier bij in plaats van bij Komono), dan de paperassen, allerhande spullen (Komono) en als laatste de spullen met emotionele waarde. Op deze manier begin je met de makkelijke spullen en bewaar je het moeilijkste tot het laatst. Omdat je alle andere categorieën al hebt gedaan zul je merken dat het opruimen van de spullen met emotionele waarde een stuk makkelijker zal gaan.

Wanneer je gaat opruimen stal je alles uit op de grond, raak ieder item aan en stel jezelf bij ieder item de vraag "Does it spark joy?". Oftewel, maakt dit item mij echt gelukkig? Alleen als je gelukkig wordt van een item mag je het houden. Of wanneer het nuttig is natuurlijk. Niemand wordt gelukkig van een kaasschaaf, maar handig is het wel! Het mooie van de KonMari-methode is dat er geen regels zijn. Zolang jij de spullen houdt waar jij blij van wordt, dan is het goed.

Nu kan ik natuurlijk niet haar gehele methode voorkauwen, daar moet je het boek toch echt zelf voor lezen!

OPGERUIMD! STAAT NETJES

Je hebt alle categorieën gehad, maar nu moet je nog alles netjes opbergen. In haar boek beschrijft Marie wat de beste manier is om alles op te bergen. Zo heeft ze haar eigen techniek om kleding op te vouwen. Zij heeft hier zo haar eigen ideeën over. Eerlijk gezegd zou ik dit deel van het boek met een grote korrel zout nemen. 

Zo bedankt Kondo al haar spullen aan het einde van de dag voor hun werk en berg je netjes op. Ook alle items die je wegdoet na het opruimen moet je bedanken voor hun dienst. Het is nogal zweverig en voor de gemiddelde Nederlander een beetje gek, maar ik snap het idee erachter wel. Wat Marie de lezer mee wilt geven is dat je goed voor je spullen moet zorgen. Gooi bijvoorbeeld je tas bij binnenkomst niet in de hoek, maar zet het netjes weg. Op deze manier gaan je spullen veel langer mee en blijven ze langer mooi.

IS DE KONMARI-METHODE EEN AANRADER?

Hoewel ik het boek niet las om te beginnen met opruimen, vond ik het echt heel interessant om over haar KonMari-methode te lezen. Hier en daar trapt Marie wat open deuren in natuurlijk, maar ze geeft ook veel bruikbare tips waar ik nog niet aan had gedacht. Zo vertelt Marie dat de boeken die wij bewaren om ooit te gaan lezen of waar wij nog verder mee wilden gaan, hoogstwaarschijnlijk nooit meer gelezen worden. "Ooit komt nooit" volgens Marie en in mijn eigen ervaring heeft ze daar eigenlijk wel gelijk in. Ik geef haar ook zeker gelijk dat het handig is om per categorie op te ruimen. Ik heb dit niet gedaan en ik heb ook zeker niet alles in één keer opgeruimd, maar zie ik het nut er wel degelijk van in. Hoe meer tijd je jezelf geeft, hoe meer items erbij komen en hoe meer tijd je hebt om je te bedenken.

Ik kan het alleen maar aanraden om Opgeruimd! van Marie Kondo te lezen. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om minder spullen te hebben en daardoor minder bezig te zijn met het opruimen ervan. Als je wilt beginnen met opruimen of je bent nog niet zo lang bezig, verdiep je dan eens in de KonMari-methode!

Opgeruimd van Marie Kondo is voor € 18,95 te koop bij de (online) boekhandel.

Liefs,
Deborah

2 opmerkingen:

 1. Het klinkt mij ook allemaal wat te zweverig. Voor mij werkt hier en daar wat dingetjes opruimen prima, vooral ook omdat ik heel streng ben op mijn shopverbod :D
  Groetjes Desiree

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een shopverbod helpt natuurlijk erg goed! Ik denk dat het boek en de tips in eerste instantie het beste werken voor mensen met heel veel spullen. Heb je al niet zoveel en wil je niet veel kwijt, dan is haar methode misschien wat heftig.

   Verwijderen