20161023

PERSONAL | OP WEG NAAR EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

Zolang ik mij kan herinneren ben ik al te zwaar en ook net zo lang probeer ik er iets aan te doen. Veelal uit luiheid en gebrek aan doorzettingsvermogen lukte het niet om mijn levensstijl aan te passen. Op de jaarlijkse lijst van goede voornemens was afvallen een terugkerend voornemen. En je raad het al, ik faalde hierin steevast ieder jaar. Natuurlijk is het af en toe weleens gelukt om wat af te vallen. Zo heb ik 'gesonjabakkert', maar op een gegeven moment was iedere dag een SAS dag... Daarbij haat ik het als ik een voorgekauwd menu krijg van iemand waar ik mij aan moet houden. Daar ben ik te eigenwijs voor en eigenlijk vond ik het meeste echt ruk en niet te eten. Van wat ik mij kan herinneren is het meeste dat ik ook ben afgevallen 8 kilo. Dat is er uiteindelijk ook weer bijgekomen, plus nog wat extra! Super kut en demotiverend...LIFE AS A FOODSTAGRAMMEROp een gegeven moment was ik steeds actiever op mijn Instagram account en postte vaak mijn eten. Dat eten werd langzaam gezonder en ging mij meer verdiepen in gezond voedsel. Ik kocht toen het boek Powerfood van Rens Kroes. Oké, ik heb er nog steeds niet veel uit gemaakt, maar het was absoluut een grote inspiratiebron. Toen maakte ik langzaam de overgang tot Foodstagrammer. Om het goede voorbeeld te geven en creatief bezig te zijn werden de maaltijden steeds gezonder en dus werd mijn levensstijl gezonder. Doordat ik nog geen vaste baan had en veel tijd over had kon ik mij goed focussen op mijn nieuwe levensstijl.

PROGRESSIE


Ergens in april van dit jaar merkte ik dat mijn kleding losser begon te zitten. Met lichte angst ging ik toch op de weegschaal staan. Dat deed ik nooit zo vaak, dus ik had geen idee wat ik kon verwachten... -5 kilo. -5 kilo?! -5 kilo!! Ik was als een kind zo blij! Zonder dat ik er echt iets aan had gedaan was ik afgevallen. Tijd om dit door te zetten. Dit was echt een cadeautje en een kans om dit eens goed te doen. Ik besloot nog bewuster met mijn eten om te gaan, maar er niet in door te slaan. Ik zorgde ervoor dat ik netjes iedere dag 1,5/2 liter water ging drinken. Als ik eens zin had in een pizza dan nam ik die, maar zorgde ik ervoor dat ik daarna verder ging met gezond eten. Zoals een normaal en gezond 'dieet' volgens mij ook hoort te zijn. Soms genieten van de slechte dingen die zo lekker zijn en vervolgens gewoon weer de gezonde dingen eten die ook lekker zijn. Gezond eten zie ik inmiddels niet meer als een soort straf. Zo zag ik het vroeger namelijk weleens als ik weer een of ander dieet deed.

Het zal begin juni zijn geweest dat ik gek werd van al die loszittende broeken en riemen die ik op zijn strakst moest aantrekken. In een gekke bui bestelde ik een spijkerbroek in een maat kleiner dan normaal gesproken. Deze broek paste ik! Hoewel ik merkte dat ik veel bezig was met mijn nieuwe levensstijl (lees: minstens een keer per week wegen), sloeg ik er niet in door en ging ik er ook niet te makkelijk mee om. Op 22 juni sprong ik een gat ik de lucht. I hit double digits! Ik was 10 kilo afgevallen. Nog nooit was ik zoveel afgevallen! Ik was en ben nog steeds zo trots dat me dat is gelukt.

Vol goede moed ging ik verder. Werk werd steeds drukker, had wat minder tijd om echt uit te pakken met bijzonder gezond eten, maar was nog steeds gezond bezig. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, bewoog ook steeds meer (thanks Pokémon Go ;) haha) en zat steeds beter in mijn vel. Op 3 augustus behaalde ik al veel sneller dan verwacht de volgende mijlpaal. Ik was 15 kilo afgevallen en paste ik in een broek die NOG een maat kleiner was, dat allemaal in 8 maanden tijd!

GEZONDE LEVENSSTIJL VOLHOUDEN


As we speak, is er nu 18 kilo vanaf en heb ik een plateau bereikt. Ik val nu niks af en kom ook niks aan. Dat laatste is vooral belangrijk. Zoals ik heb begrepen is dit heel erg normaal wanneer je veel afvalt. In het begin raakte ik een beetje in paniek, want het ging in de zomer allemaal zo snel en nu ging er niets meer af. Maar het is prima zo. Te snel afvallen is ook niet goed en zolang er niets bijkomt, dan ben ik zeer tevreden. Ik zit zo goed in mijn vel, ben zelfverzekerder en voel mij veel gezonder.

Hoe nu verder? Ik blijf doorgaan op de manier zoals ik dat al maanden doe. Bewust zijn van het eten dat ik mijn mond in stop, genoeg water drinken en proberen genoeg te bewegen. Dat laatste is wat lastig met een fulltime baan en 15 uur reistijd per week, maar ik doe mijn best. Als jullie nog tips hebben, dan hoor ik die graag. Ik ben niet bezig met afvallen voor de duidelijkheid, maar ik wil mijn hele levensstijl omgooien. Zonder dat ik mij er echt van bewust was, was mijn levensstijl niet gezond. Ik zorgde niet goed genoeg voor mijn lichaam. Nu probeer ik dat wel te doen en dat heeft gelukkig een positief effect op mijn lichaam. Daar ben ik heel blij mee en ik ben daar heel erg trots op.

Liefs,
Deborah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten