20100120

REVIEW | Bookreview Een Schitterend Gebrek

Een Schitterend gebrek is het prachtige boek van Arthur Japin.  Het is het verhaal van Lucia die hevig verlangt naar de liefde van Giacomo Casanova. Als je een gevoelsmens bent en ervan houdt om over de liefde te lezen is dit boek een absolute aanrader! In het begin vond ik het lastig om in het verhaal te komen, maar als je er eenmaal inzit kan je het boek bijna niet meer wegleggen!

Hierbij een paar fragmenten om je in de stemming te krijgen:

"Ieder van ons voelt immers zonder daaraan ooit te twijfelen dat hij in staat is liefde te geven, en toch hebben wij hierover geen enkele zekerheid tot op de dag dat wij iemand vinden die dit geschenk waard is."

"Te veel kennis over onszelf doen we op uit de blikken van anderen. Wij vertrouwen eerder op hoe wij gezien worden dan op hoe wij onszelf zien."

"Als liefde iets is wat je van iemand krijgt, zou je verwachten dat de mijne was opgehouden te bestaan toen ik hem niet meer ontving. Dat is niet zo. Die is gebleven. Altijd. Mijn diepste geluk heb ik zelfs zonder Giacomo beleefd, toen hij in Venetie was en ik, geschonden, van mijn ziekte herstelde. Daarover kon geen misverstand bestaan. Nooit was ik zo vol van hem als op dat moment, waarop hij ver van mij was en ik besloot mijn toekomst met hem op te geven. Mijn liefde leefde, niet omdat ik werd bemind, maar omdat ik zelf liefhad!"

"Ik vertel je mijn leven alleen opdat jij dit geheim meteen bij aanvang al zult kennen: wij zijn ongelukkig omdat wij denken dat we lief moeten hebben. Om gered te worden moeten wij iets eenvoudigs doen dat ons desalniettemin het zwaarste van alles valt: wegschenken waarnaar wij juist het meest verlangen. Niet hebben, maar geven."

1 opmerking: