20120327

ENTERTAINMENT | Book&Filmreview The Hunger Games


Zoals jullie waarschijnlijk al heel duidelijk was geworden ben ik groot fan van de boeken serie The Hunger Games van schrijfster Suzanne Collins. Ik heb twee van de drie boeken gelezen en ik heb vorige week de film in de bioscoop gezien.
Het leek mij leuk om jullie wat te vertellen over de boeken en de film. Ik probeer zo weinig mogelijk spoilers te geven, want anders hoef je zelf niet meer te lezen of de film te kijken.
Het verhaal draait om een 16-jarig meisje, Katniss Everdeen. Zij woont samen met haar moeder en haar 12-jarige zusje in het arme District 12 in Panem. Panem is het voormalige Noord-Amerika.
Na de dood van haar vader is Katniss verantwoordelijk voor de zorg van haar moeder (die na de dood van Katniss' vader niet meer voor haar kinderen zorgt) en zusje. Om voor eten te zorgen jaagt ze buiten de hekken van District 12. Ze jaagt samen met haar beste vriend Gale, een jongen uit District 12. Het deel van het eten wat ze vangen verkopen ze op de zwarte markt en een deel houden zij zelf.

In Panem vinden er ieder jaar Hunger Games plaats. Tijdens de Hunger Games wordt er één jongen en één meisje tussen de 12 en 18 jaar uit ieder District gekozen om hun District in de Games te vertegenwoordigen. De Hunger Games worden uitgezonden op televisie en is een spel van leven en dood in een arena in de Capitol, de hoofdstad van Panem. Er gaan 24 tributes naar de games en er komt er slechts één levend uit...

Voorafgaand aan de Games vind er een Reaping plaats waarbij de tributes van ieder District worden gekozen. Wanneer het zusje van Katniss, Primrose Everdeen, gekozen wordt om mee te doen aan de 74ste Hunger Games, bied Katniss zich vrijwillig aan om haar plaats als tribute in te nemen. Samen met Peeta Mellark, de mannelijke tribute van District 12 gaat zij naar de Capitol om zich op te maken voor de Hunger Games.
Ze worden tijdens de Games begeleid door Victor Haymitch. Een Victor is een tribute die ooit de Games gewonnen heeft.


De film die vorige week is uitgekomen gaat over het eerste boek wat ik hierboven in een notendop heb omschreven. De populairiteit van de film is groots. Het is te vergelijken met de populairiteit van bijvoorbeeld Twilight.

Het is een actie sci-fi film met in de hoofdrol Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen en Josh Hutcherson als Peeta Mellark.
Ook zitten er zeker grote acteurs in deze film. Zo speelt Elizabeth Banks de rol van Effie Trinket uit de Capitol, Woody Harrelson als Haymitch Abernathy, Stanley Tucci als de hilarische Caeser Flickerman en Lenny Kravits als Cinna, de stylist van Katniss tijdens de Games.

Ik vind dat de director het boek goed heeft verfilmd. Het is klopt gewoon heel goed. Het feit dat de schrijfster, Suzanne Collins, de screenplaywriter van de film is, draagt bij aan het feit dat de film zo goed op het boek lijkt.
Natuurlijk missen er veel details waardoor een lezer van de boeken de film als 'niet compleet' zou kunnen beschouwen. Het is alleen onbegonnen werk om alles in de film te verwerken.
Het enige waar ik moeite mee had in de film was het einde van de Games. Hierin mistte een paar details wat het stukken minder spannend maakte.

De film is goed te volgen, zelfs al heb je de boeken niet gelezen. In de film krijg je zelfs wat informatie mee die je in de boeken niet te weten krijgt.

De film is nu al veel bezocht en de reviews zijn heel erg goed. Van IMDB.com krijgt de film 8 van de 10 sterren!
Het is al bekend dat in november 2013 de verfilming van het tweede Hunger Games boek, Cathing Fire, in de bioscoop zal komen. Helaas duurt dat nog een hele tijd, maar dat geeft mensen die de eerste film leuk vinden de tijd om de boeken te lezen. Ik kan in ieder geval echt niet wachten.
Ik vind de boeken en de film echt geweldig en ik heb er echt een favoriet bij!

Hebben jullie de boeken gelezen? En hebben jullie de film gezien? Ik hoor graag jullie mening over The Hunger Games. Laat je mening achter bij de comments!

2 opmerkingen:

  1. Ik wil m gaan kijken. Is het noodzaak om de boeken te hebben gelezen? Of kan je de film zo ook wel volgen?

    x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je kunt hem zeker bekijken als je de boeken niet hebt gelezen. het verhaal wordt goed uitgelegd zodat je niet clueless ziet te kijken!
    Have fun als je gaat!

    BeantwoordenVerwijderen