20140125

CHALLENGES | Happy Challenge #1 Mijn Waarden


Mijn Waarden

Ik vertelde eerder al dat ik mee doe aan de Happy Challenge! De allereerste opdracht van de Happy Challenge gaat over waarden. Wat houdt de opdracht precies in?
"Welke drie waarden horen bij jou? Welke staan centraal in jouw leven, welke waarden vind je het belangrijkste? Het is belangrijk dat je er niet tien kiest, focus je op de aller-belangrijkste."
Het is altijd super interessant, vind ik, om na te denken en te discussiĆ«ren over wat belangrijk is in het leven voor jezelf. Nu dat ik de waarden zwart op wit moet zetten is het toch opeens wel lastig... Gelukkig is er een hele waslijst met voorbeelden van waarden om mij een beetje op weg te helpen.

Voorbeelden van waarden:

•Authenticiteit                                            •Beleefdheid
•Bescheidenheid                                         •Betrokkenheid
•Creativiteit                                                •Dapperheid
•Discipline                                                  •Echtheid
•Ecologisch leven                                       •Eerlijkheid
•Eenvoud                                                    •Erkenning
•Expressie                                                   •Familie
•Fantasie                                                     •Geld
•Genot                                                        •Gerechtigheid
•Gevoeligheid                                             •Groei
•Gulheid                                                     •Hartstocht
•Humor                                                      •Innerlijke rust
•Integriteit                                                  •Inzicht
•Kennis                                                      •Leiderschap
•Leren                                                        •Liefde
•Loyaliteit                                                  •Macht
•Mededogen                                               •Naastenliefde
•Natuur                                                      •Nederigheid
•Netheid                                                     •Nieuwheid
•Onafhankelijkheid                                    •Ondernemendheid
•Oorspronkelijkheid                                  •Oprechtheid
•Openheid                                                  •Orde
•Persoonlijke groei                                    •Plezier
•Positiviteit                                                •Prestatie
•Rechtvaardigheid                                     •Religie
•Respect                                                     •Samen
•Samenleving                                             •Schoonheid
•Sensatie                                                    •Speelsheid
•Spiritualiteit                                              •Spontaniteit
•Stabiliteit                                                  •Status
•Tolerantie                                                 •Traditie
•Trouw                                                       •Uitdaging
•Uitmuntendheid                                        •Vaderlandsliefde
•Verantwoordelijkheid                               •Verscheidenheid
•Volmaaktheid                                           •Vriendelijkheid
•Vriendschap                                              •Vrijheid
•Waarheid                                                  •Werken
•Wijsheid                                                    •Winnen
•Zachtmoedigheid                                      •Zekerheid
•Zorgvuldigheid                                         •Zorgzaamheid

Humor
Humor is voor mij heel erg belangrijk. Het leven is al zo serieus... Humor > lachen kan een hoop goeds voor je doen! Kunnen lachen, al is het maar heel even, is voor mij belangrijk. Ik ben ook een type die zichzelf niet heel erg serieus neemt. Je moet ook kunnen lachen om jezelf en de humor van sommige situaties in kunnen zien. Humor is ook belangrijk in een vriendschap. Je moet me iemand kunnen lachen. Dezelfde soort humor als jouw vrienden hebben kan een hoop doen voor een vriendschap.
Orde
Stiekem, diep van binnen, houd ik echt van orde houden in het leven. Of dat in je hoofd is of fysiek in je omgeving. Bij orde denk ik dan zelf ook vooral aan opruimen en gestructureerd leven. Toegegeven, ik heb ook mijn momenten van zwakte waarbij alles in mijn omgeving (en in mijn hoofd) een warboel is, maar op een gegeven moment heb ik mijn limiet bereikt en dan MOET en ZAL er opgeruimd worden. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, daar geloof ik echt in. Als ik mij heel slecht kan concentreren op huiswerk of bloggen en ik merk dat het door mijn omgeving komt dan ga ik opruimen. Vaak daarna weet ik mij vaak al een stuk beter te kunnen focussen op wat belangrijk is. Gek genoeg haal ik ook een hoop plezier en voldoening uit opruimen.
De laatste waarde... Oei, wat moeilijk! Zoveel keuze en zoveel waarden waar ik mij wel in kan vinden. Ik heb vooral heel veel zitten twijfelen tussen Trouw, Vriendschap, Vrijheid en Stabiliteit...
Vrijheid
Uiteindelijk koos ik voor de waarde vrijheid. Ik ben zeer gesteld op mijn vrijheid. Ik haat het als ik beperkt wordt in mijn doen en laten. Ik wil kunnen doen waar ik behoefte aan heb, ergens naartoe kunnen gaan als ik dat wil en omgaan met mensen waarmee ik om wil  gaan. Zelf keuzes kunnen maken, ja dat is voor mij heel erg belangrijk. Zonder vrijheid kun je jezelf niet zijn en wat is vervelender in het leven dan niet jezelf kunnen zijn.
 Ik denk dat dit toch wel mijn waarden zijn die erg belangrijk zijn voor mij. Bij deze waarden sta ik regelmatig stil.

Wat zijn de waarden die bij jullie passen? Doe jij ook mee aan de Happy challenge? Ik hoor het graag zodat ik ook jullie blogposts over de challenge kan lezen
 Liefs,
Deborah

7 opmerkingen:

 1. Mooie waarden heb je gekozen, Deborah

  Inderdaad wat je zegt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Alleen je moet niets in het leven (ja, alleen ademen, drinken, eten en slapen).

  Mijn waarden lees je op: http://chriskrastdoorblogland.blogspot.nl/2014/01/happy-challenge-wat-zijn-jouw-waarden.html

  en deel 2 van happy Challenge staat er ook al: http://chriskrastdoorblogland.blogspot.nl/2014/01/wat-is-je-droom-ga-hem-waarmaken.html

  Ps vervang bij je reacties de button "bewijs dat je geen robot bent" door de button "geregistreerde gebruikers". De button "bewijs dat je geen robot bent" schrikt lezers af om te reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel!
   Ik zou trouwens niet weten hoe ik dat van de reacties aan kan passen, ik gebruik namelijk een basic Blogger lay-out... maar ik zal er eventjes naar kijken!

   Verwijderen
 2. Ik heb humor ook in m'n rijtje staan, goede keuze ;) Mijn blogje daarover lees je hier: http://sylviakuijsten.com/2014/01/17/happy-challenge-wat-zijn-jouw-waarden/ :) Deel 2 staat ook al online: http://sylviakuijsten.com/2014/01/24/happy-challenge-wat-is-jouw-droom/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel! Mooie waarden heb je. Mijn artikel staat op mijn andere blog: www.irisdenkt.nl
  Leuk blog heb je, ik ga je volgen via Bloglovin :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, dankjewel! Ga ook zeker even een kijkje op jouw blog nemen.

   Verwijderen