20160730

PERSONAL | STOPPEN MET DE ANTICONCEPTIEPIL


Het slikken van de anticonceptiepil. Veel Nederlandse vrouwen slikken hem dagelijks. Toen ik een paar jaar menstrueerde leek het mij en mijn moeder een goed plan om te beginnen met de pil. Het is veilig en het zou mijn menstruatie reguleren. Na een bezoekje aan de huisarts kreeg ik een anticonceptiepil toegeschreven. Ik begon met het slikken van Microgynon 30 toen ik een jaar of 15 was. Maar vorig jaar ben ik ermee gestopt...Jarenlang slikte ik de pil netjes. Ik vond het geweldig om mijn menstruatie te kunnen regelen en ook regelmatig over te slaan door de pil door te slikken. Volgens mij kan iedere vrouw wel beamen dat het fijn is om een keertje niet ongesteld te zijn. Als je op vakantie gaat, ├╝berhaupt in de zomer wanneer het super warm is of gewoon als je er geen zin in hebt, is het fijn dat je het een maandje kunt overslaan.

STOPPEN MET DE ANTICONCEPTIEPIL?!

De afgelopen paar jaar vergat ik steeds vaker een keertje de pil te slikken. Niet erg als je niet seksueel actief bent, maar voor je hormonen is het niet handig als je de pil af en toe vergeet. Op de blog 2WMN van Willemijn en Martine las ik over hun ervaringen met het stoppen met de anticonceptiepil. Niet alleen hun positieve ervaring zette mij aan het denken, maar ook de vele positieve ervaringen die ik las van lezeressen in de comments. Het idee van het slikken van al die hormonen begon mij steeds meer tegen te staan. Het zijn hormonen die ik eigenlijk onnodig begon te vinden. Voor veilige seks zijn er alternatieven zonder hormonen. Alleen het regelen van de menstruatie is zonder pil niet meer mogelijk, maar als dat het enige minpunt is...

Vorig jaar eind oktober besloot ik te stoppen met het slikken van de anticonceptiepil. Voor de goede orde, dit hoor je te overleggen met de huisarts, maar ik ben gewoon gestopt. Als het niet zou bevallen, dan kon ik altijd weer beginnen.

ONTPILLEN

Ik vond het direct al heel fijn om niet meer iedere dag over dat stomme pilletje na te denken! Zoals ik begrepen heb, heeft het lichaam een aantal maanden nodig om te 'ontpillen'. Zie het een beetje als afkicken. Het lichaam heeft de tijd nodig om alle kunstmatige hormonen de laan uit te sturen en weer in balans te komen. Dit kan wel de nodige bijverschijnselen hebben. Het kan zijn dat het een tijd duurt voordat de menstruatiecyclus op orde is, je gewicht kan veranderen en je emoties kunnen nog verschillende kanten opgaan (hallo stemmingswisselingen). 

Toen het tijd werd om voor mijn eerste menstruatie zonder pil was ik blij verrast toen ik geheel op tijd opgesteld werd. En dat ben ik sindsdien ook gebleven. Super fijn dat mijn lichaam nog functioneerde zonder die kunstmatige hormonen. Wel is mijn menstruatie zelf wat veranderd en dat is iedere maand nog even afwachten waar ik last van heb. De bloedingen zijn iets heviger en wat meer geworden dan toen ik de pil nog slikte. Zonder pil heb ik wat meer kwaaltjes in de week van mijn menstruatie. Pijn in de onderrug en meer hoofdpijn, maar het wisselt nog wel per maand hoeveel last ik er echt van heb.

Een bijverschijnsel waar ik bang voor was, was gewichtstoename. Nu hoefde stoppen met de pil niet te betekenen dat je zwaarder wordt, maar ik hoorde het wel van vrouwen dat het kan gebeuren. Ik was blij dat ik in de eerste drie maanden op gewicht bleef. Ergens in april dit jaar merkte ik dat ik was afgevallen en dat ben ik ook echt. Nu durf ik niet te zeggen dat dit door het stoppen van de pil komt of doordat ik gezonder eet en leef, maar het stoppen met de pil heeft gelukkig geen negatief effect op mijn gewicht gehad.

9 MAANDEN ZONDER PIL, HOE IS HET?

Als ik heel eerlijk ben mis ik de anticonceptiepil als een boer met kiespijn. Natuurlijk zou het soms fijn zijn om mijn menstruatie uit te stellen, maar ik ben er inmiddels wel weer aan gewend dat ik netjes iedere maand ongesteld ben en dus een cyclus van 28 dagen heb. Ik houd het bij in mijn agenda en aangezien ik op tijd ongesteld wordt, weet ik iedere maand wanneer het zover is.

Ik zit zoveel beter in mijn vel dan voorheen, ik ben minder emotioneel (en dat is in mijn geval wel goed) en heb ook veel minder hoofdpijn dan toen ik nog aan de pil was. Wel is mijn huid wat vetter geworden, maar daar kan ik wel mee leven. Daarbij komt ook dat mijn libido een stuk hoger is dan toen ik nog aan de pil was.

Nu ga ik niemand vertellen om te stoppen met de pil. De pil heeft ook heel veel voordelen, maar in mijn geval vind ik het waard om die voordelen op te geven, zodat ik geen kunstmatige hormonen meer hoef te slikken. Mocht jij ook met het idee spelen om te stoppen met de pil, vraag dit dan zeker even na bij de huisarts.

Ik ben erg benieuwd of er lezeressen zijn die ook zijn gestopt met de pil en wat jullie ervaring ermee is. Of denk je er misschien aan om te stoppen met de pil? Laat het mij weten bij de comments!

Liefs,
Deborah

5 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf erg tevreden met mijn pil en ben niet van plan te stoppen. Toch hoor ik dit wel vaker en lees vaker op blogs dat meiden toch stoppen met de pil. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed, ook al ben ik er zelf niet mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik was verder eigenlijk ook erg tevreden met de pil, maar was heel erg benieuwd hoe het zou zijn zonder en wilde toch eigenlijk met die hormonen stoppen. Kom het zelf inderdaad ook steeds vaker tegen dat meiden ermee stoppen!

   Verwijderen
 2. Ik zou graag stoppen met de pil omdat ik er heel erg veel hoofdpijn en onder rugpijn van krijg maar nog geen goed alternatief voor anticonceptie gevonden. Geen zin om steeds condooms te gebruiken en vele andere opties bevatten ook kunstmatige hormonen dus ben er nog niet helemaal uit. Heb jij daar nog suggesties voor? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Ja dat kan ik mij voorstellen dat je daarom nog niet bent gestopt. Het enige dat ik mij kan bedenken is een koperspiraaltje. Daar zit ik zelf namelijk ook aan te denken. Wil daarover nog wat informatie inwinnen bij mijn huisarts. Maar ik weet dat dat geen hormonen bevat.

   Verwijderen
 3. Ik ben zelf ook zo'n 6-7 maanden al gestopt en mijn humeur plus libido zijn zoveel beter! En zelfs afgevallen erdoor, ben er 8kg door aangekomen, oef!! Alleen tja nu weer gedoe met andere anti conceptie uiteraard haha maar goed worth it! De buikpijn is soms alleen nog niet te harden, die heb ik al die jaren echt niet gemist. Twijfel nog om een spiraal te laten plaatsen ook ivm dat wij nog lang geen kids willen/kunnen nemen in dit huis. Lastig!

  BeantwoordenVerwijderen